NIEUWS


26.10.2017

Luxemburg behaalt brons in Finale Optifuel Challenge en Belgie knap 4de

Op 29 deelnemers

Op 18 oktober 2017 vond in het Spaanse Toledo de internationale finale van de Optifuel Challenge plaats, een wedstrijd rond ecologisch rijden die om de twee jaar wordt georganiseerd door Renault Trucks. 29 chauffeurs uit evenveel landen namen het tegen elkaar op tijdens een theoretische en praktische proef. Deze vierde editie werd uiteindelijk gewonnen door Plamen Ivanov, chauffeur en zaakvoerder van de Bulgaarse onderneming Sunny Co. Hij werd gevolgd door de Roemeense chauffeur Adrian Tintea van de onderneming Tintar Spedition en de Luxemburger Jochen Becker, vertegenwoordiger van de onderneming Tri Kipper.

De internationale finale van de Optifuel Challenge, de wedstrijd in het leven geroepen en georganiseerd door Renault Trucks, bracht de 29 zuinigste bestuurders uit 29 landen op 18 oktober 2017 samen in Toledo. De Bulgaar, Roemeen en Luxemburger wisten zich respectievelijk naar de eerste, tweede en derde podiumplaats te hijsen.

De wedstrijd verliep in twee delen: eerst moesten de finalisten een theoretische vragenlijst oplossen om hun vaardigheden op het gebied van zuinig rijden te beoordelen. Die theoretische proef was goed voor 10 procent van de eindscore. Vervolgens werden ze geëvalueerd over een open parcours van een veertigtal minuten aan boord van de Renault Trucks T480 Optifuel.

De titel van Beste ecobestuurder van 2017 ging uiteindelijk naar Plamen Ivanov, chauffeur en gerant van de Bulgaarse onderneming Sunny Co. Hij mocht naar huis met een Renault Trucks T480 Optifuel als aanvulling op de 23 voertuigen in zijn voertuigenpark, dat exclusief uit Renault Trucks-vrachtwagens bestaat: “Ik ben erg trots dat ik een Renault Trucks T heb gewonnen want voor mij zijn dit de beste vrachtwagens op de markt. Ik blijf al jarenlang trouw aan het merk en ik was zelfs de allereerste Bulgaar die een Magnum kocht,” aldus Plamen Ivanov. Hij nam de wedstrijd bijzonder ernstig en trainde elk weekend door Optifuel Infomax te gebruiken om zijn prestaties te controleren en te verbeteren. “Ik ben erin geslaagd om heel weinig te verbruiken en tegelijk een hoge snelheid aan te houden. Over het hele parcours heb ik het rempedaal maar drie keer ingetrapt!” Nadat hij een opleiding zuinig rijden volgde bij Renault Trucks leidt Plamen Ivanov op zijn beurt de chauffeurs van zijn onderneming op. De Bulgaarse chauffeur kreeg bovendien een aankoopbon van 6 000 euro, geldig in een zaak van zijn keuze.

De tweede plaats was voor Adrian Ţintea, de Roemeense chauffeur van de onderneming Ţintar Spedition. Hij won een aankoopbon van 2 000 euro, geldig in een zaak van zijn keuze, en een andere van 5 000 euro voor zijn onderneming, die hij kan gebruiken in het volledige Renault Trucks-netwerk. “Het parcours dat werd gekozen voor de finale was erg veeleisend, met heel wat ronde punten,” analyseert Adrian Tintea. “Ik ben een beetje ontgoocheld dat ik niet met de vrachtwagen naar huis ga want ik heb een maand met de T mogen rijden nadat ik de Roemeense finale had gewonnen. Het is een fantastische vrachtwagen, waarmee ik een volle brandstoftank kon besparen per 11 000 kilometer.” Hij besluit met de belofte dat hij de volgende editie zeker zal winnen.

En dan was er nog Jochen Becker, de Luxemburgse chauffeur van de onderneming Tri Kipper, die op de derde plaats eindigde. Hij werd beloond met een aankoopbon ter waarde van 1 000 euro in een zaak van zijn keuze. Dankzij zijn uitstekende prestatie wint zijn onderneming bovendien een Renault Trucks-bon van 2 500 euro. Jochen Becker geeft toe dat hij niet speciaal getraind heeft buiten zijn dagelijkse rijuren: “Het erg heuvelachtige parcours had veel weg van de Luxemburgse wegen waarop ik elke dag rijd.” Zij baas, Gunter Wilke, zegt erg trots te zijn op zijn chauffeur. Ook hij is naar eigen zeggen een trouwe klant van Renault Trucks en onderstreept de uitstekende verhouding prijs/kwaliteit van de voertuigen, hun hoge betrouwbaarheid en de vertrouwensrelatie die hij heeft met zijn concessiehouder.

Voor de Belgen was een mooie 4e plaats weggelegd. Een van de jongste chauffeurs aanwezig, Vincent Boisdenghien, van het Belgische Wattrans stond zijn mannetje en zette een mooie score neer!

De speciale "fun"-prijs ging naar de Tunesische deelnemers voor hun uitstekende humeur en hun enthousiasme doorheen de wedstrijd.

Bekijk meer