NIEUWS


24.03.2017

Optifuel Challenge 2017: wie verovert een plaats in de finale?

Schrijf je nu in

De vierde editie van de Optifuel Challenge, een door Renault Trucks georganiseerde wedstrijd die in het teken staat van milieuvriendelijk rijden, wordt afgetrapt. In totaal ruim 2.500 internationale chauffeurs zullen telkens in hun eigen land de strijd met elkaar aangaan aan het stuur van een Renault Trucks T Optifuel 13 liter. De beste chauffeur uit elk land – de man of vrouw die erin slaagde weinig brandstof te verbruiken zonder commerciële snelheid op te offeren – mag naar de grote internationale finale die gehouden wordt in het najaar van 2017. Inschrijven kan vanaf nu via optifuelchallenge.be.

Cruciaal voor een zo laag mogelijk brandstofverbruik is uiteraard de truck zelf, maar ook de chauffeur, zoals de Optifuel Challenge van Renault Trucks aantoont. De wedstrijd, die in het teken staat van rationeel rijden, gaat sinds 2012 om de twee jaar op zoek naar de beste internationale ecochauffeur. Ruim 2.500 internationale chauffeurs uit 31 landen maken zich nu klaar om het tegen elkaar op te nemen aan het stuur van een Renault Trucks T. Een karavaan van tien exemplaren van de Renault Trucks T480 Optifuel zal zo vanaf april 2017 Europa doorkruisen.

De trucks profiteren van alle meest recente innovaties op het vlak van de verlaging van het brandstofverbruik. Ze worden voorzien van aerodynamische elementen als dakspoilers, zijspoilers, zijskirts en plaatwerkverlengingen. Ze krijgen een Euro 6 Step C-motor van 13 liter met common rail-injectie en zijn uitgerust met technologie als uitschakeling van de power-modus, eco cruise control met Optiroll gestuurde vrijloopmodus, een uitschakelbare luchtcompressor, een stuurpomp met variabel debiet, en automatische uitschakeling van de motor. De trucks van de allernieuwste generatie worden ook voorzien van de voorspellende cruise control Optivision, die verbonden is met een gps en de schakelstrategie, de acceleratie en de rijsnelheid afstemt op het reliëf van de route. Allemaal uitrusting die de rendabiliteit van transporteurs helpt te verhogen.

De preselecties

Elk land dat deelneemt aan de Optifuel Challenge, houdt preselecties. In Luxemburg en België  zullen die respectievelijk plaatsvinden van 11 tem 14 mei 2017 bij Stoll Trucks in Leudelange en van 18 tem 21 mei 2017 in Grez-Doiceau. Alle deelnemers moeten een vast parcours zo zuinig mogelijk afleggen. Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar brandstofverbruik, maar ook naar efficiëntie, veilig weggedrag, anticipatie en correct gebruik van het voertuig.

Na de preselecties zullen de beste ecochauffeurs van elk land het tegen elkaar opnemen in nationale finales. De beste ecochauffeur van elk land gaat dan naar de grote internationale finale van de Optifuel Challenge, die plaatsvindt in oktober 2017.

Chauffeurs kunnen zich online aanmelden via www.optifuelchallenge.be

Oktober 2017: de internationale finale

De beste ecochauffeur van elk van de 31 deelnemende landen gaat naar de grote internationale finale, die plaatsvindt in oktober 2017. De finale omvat twee luiken. Eerst moeten de deelnemers een vragenlijst invullen waarmee hun kennis van zuinig rijden wordt getest. Daarna leggen ze een parcours van ongeveer 40 minuten af op de openbare weg in een Renault Trucks T Optifuel. De winnaar wordt de chauffeur die erin slaagt weinig brandstof te verbruiken zonder commerciële snelheid op te offeren.

De 31 deelnemende landen zijn:

Algerije, België, Bulgarije, Chili, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Marokko, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, de Tsjechische Republiek, Tunesië, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland.

www.optifuelchallenge.be

Bekijk meer