NIEUWS


23.11.2017

Renault Trucks experimenteert met mixed reality bij de kwaliteitscontrole van motoren

Fabriek van de toekomst

In samenwerking met Immersion, dat in Europa toonaangevend is op het vlak van virtual en augmented reality, start Renault Trucks in januari 2018 in zijn motorenfabriek van Lyon de eerste fase van de tests van een snellere en betrouwbaardere nieuwe kwaliteitscontroleprocedure die gebruikmaakt van mixed reality.

De Franse constructeur Renault Trucks onderzoekt de voordelen die augmented reality – of preciezer mixed reality – zouden kunnen hebben voor zijn productieprocessen. Een multidisciplinair team van 20 medewerkers, dat opgebouwd is als een start-up en profiteert van een interne incubator, ontwikkelde samen met Immersion een prototype voor de kwaliteitscontrole van motoren dat gebruikmaakt van mixed reality.

Van augmented naar virtual reality

Anders dan bij augmented reality, die informatie vlak zoals op een scherm bovenop de werkelijkheid projecteert, kunnen met mixed reality kunstmatig gegenereerde objecten toegevoegd worden aan de werkelijkheid in de vorm van hologrammen waarmee de gebruiker in interactie kan gaan. Met die mixed reality gaat Renault Trucks nu experimenten uitvoeren in het kader van de kwaliteitscontrole in zijn motorenfabriek van Lyon.

Net omdat het al vele jaren gebruikmaakt van virtuele realiteit, is Renault Trucks ervan overtuigd dat het nog verder kan gaan in de toepassing van die technologieën. De deskundigen van Renault Trucks hebben bepaald voor welke problematieken en toepassingen mixed reality ingezet zou kunnen worden. Om zijn onderzoek en analyses concreet te maken, deed Renault Trucks een beroep op Immersion, dat begeleiding bood tijdens de ontwikkeling van de toepassing - van de conceptuele uitwerking tot het co-design van de ervaring - en vervolgens bij het ontwerp van het prototype.

"Concreet krijgt de operator die instaat voor de kwaliteitscontrole, een Microsoft HoloLens-headset, waarin in digitale vorm alle onderdelen zitten", aldus Bertrand Félix, initiatiefnemer van het project bij Renault Trucks. "Via de headset en de mixed reality interface krijgt de operator in zijn gezichtsveld instructies te zien die hem helpen tijdens het beslissingsproces en hem door de meest complexe controles leiden. Vandaag gebruikt de operator bij een controlepunt nog instructies op papier."

Versmelting van realiteit en virtuele realiteit

Elk van de onderdelen van de motor, die gedigitaliseerd werden en over de echte motor worden geprojecteerd, kan afzonderlijk bekeken worden, waardoor de operator naar bepaalde delen van de motor geleid kan worden en de verschillende stappen van het kwaliteitsproces één na één gevalideerd kunnen worden.

Daarnaast kan de operator, terwijl hij de handen vrijhoudt, gebruikmaken van bijkomende ondersteunende middelen zoals schema's en controle- of montage-instructies. Tot slot maakt deze technologie, die gebruikmaakt van talrijke sensoren, het mogelijk zich rond de motor te bewegen.

De toepassing van de nieuwe technologie vereist een specifieke begeleiding. Het is vanwege zijn 360°-begeleiding en zijn, niet enkel technologiegerichte, maar vooral ook toepassingsgerichte manier van denken dat Renault Trucks zich wendde tot Immersion, een van de eerste Franse ondernemingen die lid zijn van het "Mixed Reality Partner Program" van Microsoft. Het is ook de missie van Immersion om praktische toepassingen van de Microsoft HoloLens uit te rollen bij spelers in de industrie.

"Naast de knowhow die we sinds 1994 opgebouwd hebben op het vlak van virtuele realiteit, zit onze meerwaarde in ons multidisciplinaire team dat de behoeften en praktische toepassingen zeer goed kan vatten om onze klanten een globale ervaring aan te bieden", aldus Jean-Baptiste de la Rivière, Directeur R&D et Innovation bij Immersion. "Samen met Renault Trucks hebben we een tool bedacht en ontwikkeld die perfect afgestemd is op de behoeften van de fabriek, en geïntegreerd zal kunnen worden in de productieprocessen van de constructeur." Het resultaat is helemaal volgens de verwachtingen. De krachtige oplossing beantwoordt aan de vereisten van de fabrieken van Renault Trucks, zowel wat kwaliteit als wendbaarheid betreft.

Een concrete stap naar industrie 4.0

Renault Trucks ziet grote voordelen in deze technologie: door gebruik te maken van mixed reality kunnen de kwaliteitscontroles sneller verlopen terwijl ze tegelijk ook nog beter zijn. Met de technologie kan ook de cognitieve belasting van de operatoren verminderd en hun training versneld worden.

In tweede instantie zullen ook nog andere toepassingen uitgewerkt kunnen worden, zoals systemen die ondersteunen tijdens de assemblage of bij reparaties.

Renault Trucks is de uitdaging aangegaan om een papierloos gedigitaliseerd productieproces te ontwikkelen. Het is meteen ook de reden waarom het prototype dat samen met Immersion ontwikkeld werd, nu al in de testfase wordt gebracht in de motorenfabriek van Lyon, met als doel het systeem tegen 2019-2020 te integreren in de productie.