NIEUWS


30.01.2018

TRANSPORT NAGELS. MEER DAN ZOMAAR EEN TANKTRANSPORTEUR

Flexibele service

Transport Nagels is een begrip in de Antwerpse haven. Al van vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn ze een expert in het transport van petroleum en chemische producten. En een flexibele service voor hun klanten staat daarbij wel heel erg centraal.

Georges Nagels stichtte Transport Nagels in de naoorlogse jaren. Hij begon met nationaal veevervoer, het vervoer van personenwagens naar Tsjecho-Slowakije en transport in de zuivelgroothandel. Sinds de jaren ’50 ging hij zich echter meer en meer toeleggen op petroleumproducten. Daarna werd snel overgeschakeld op chemische producten.Transport Nagels was dan ook een van de eersten die gespecialiseerd werden in de ADR-wetgeving. Deze jarenlange ervaring zorgde voor uitstekende contacten met gerenommeerde chemiereuzen als BASF, Bayer en Degussa. Dit zorgde ervoor dat ze met nieuw materiaal geproduceerd uit legermateriaal een verzorgde en betrouwbare dienstverlening konden verzekeren aan hun klanten.

Experimenteren met nieuwe concepten en verbeteringen

En dat is anno 2017 net hetzelfde gebleven. Intussen staat Bob Nagels, zoon van Georges, aan het roer. Op een splinternieuwe locatie. De site in Merksem, waar Transport Nagels sinds 1985 haar kantoren, opslagruimte en werkplaats had, werd in de zomer ingeruild voor een nieuwe site pal in de haven, op de Romeynsweel in Luithagen. Op de nieuwe site van zo’n 12.000 m2 zijn alle mogelijke moderne technologieën inzake tanktransport en -opslag gevestigd, alsook nieuwe burelen en een state-of-the-art werkplaats.

Van daaruit voorzien ze nationaal en internationaal tanktransport van vloeibare, temperatuurgecontroleerde, chemische ADR- en niet-ADR-producten naar heel Europa en daarbuiten. In mensentaal: alles van chemische producten dat vloeibaar is en speciaal. Ze doen dat met een zeer divers wagenpark. Bob Nagels legt uit: “We hebben een hondertal verschillende types tankcontainers en tankwagens in onze vloot zitten. We maken immers al onze wagens op maat van onze klanten en experimenteren continu met nieuwe concepten en verbeteringen. De verschillen zitten hem dan vooral in de inhoud, aansluitingen, laad- en losmogelijkheden, ventielen, verwarming, indeling en andere uitrustingen. We hebben ook wagens die op voeding voorzien zijn en aan alle wettelijke normen hiervoor voldoen. We transporteren zelf geen drank of voeding, maar wel vaak grondstoffen die in de voedingsindustrie gebruikt worden.”

Onderhoudscontract bij Garage Van Hove

Om de opleggers aan te sturen, maakt Transport Nagels gebruik van o.a. twintig Renault Trucks T 460 Euro 6 trekkers. En daar zijn ze zeer tevreden over. “Vanaf dat de eerste Premium op de markt kwam, zo’n tien à vijftien jaar geleden, hebben we er in onze vloot opgenomen. Het waren de eersten met de commonrailtechnologie. Daarnaast zijn ze nog eens licht ook, hetgeen een grote meerwaarde is in het tanktransport. Er wordt echt geconcurreerd op gewicht, en we mogen met geen kilo te veel naar buiten rijden. Eveneens belangrijk voor ons is dat het merk over de hele lijn meedenkt en dat de service goed is. En dat is wel zo bij Renault Trucks en hun dealer Garage Van Hove, waar we ook een onderhoudscontract hebben. Bij problemen spelen ze er snel op in en zijn we vaak heel snel geholpen”, aldus Bob.

Aandacht voor het milieu

Die service die ze krijgen bij Garage Van Hove, voorziet Transport Nagels ook voor haar eigen klanten. Op alle trekkers is een communicatiesysteem via satelliet geïnstalleerd. Dit zorgt ervoor dat er constant een directe communicatie mogelijk is tussen de chauffeurs en de planningsafdeling, en dat klanten dus voortdurend op de hoogte gehouden kunnen worden van de status van hun transport. Dit geeft eveneens de mogelijkheid om snel oplossingen te bieden in moeilijke situaties. Daarnaast worden zoals eerder gezegd alle tankwagens en -containers op maat van de klant gemaakt. Dat heeft als voordeel dat de meeste wagens gedediceerd rondrijden. Zo wordt er bespaard op tijd en kosten voor reiniging. En er komen minder chemicaliën vrij in het milieu.

Het milieu is een belangrijke peiler in de strategie van Transport Nagels. “We zitten sowieso in een sector die een aanzienlijke impact heeft op het milieu. Dus proberen we daar ook ons steentje toe bij te dragen. Door gedediceerd te rijden dus, maar ook door bijvoorbeeld gespecialiseerd te zijn in “groene warmte” via pellets in bulk. Dit is een zeer duurzame manier van verwarmen, met bovendien lage kosten, hoog rendement en een eenvoudig gebruik. We brengen deze technologie met onze eigen speciaal uitgeruste bulkwagen, uniek in België, tot bij de bedrijven en particulieren thuis. Ook zeker vermeldenswaardig is de wetgeving rond de rij- en rusttijden, die een serieuze hinderpaal voor ons vormen qua economische en ecologische efficiëntie. Chauffeurs zouden meer flexibiliteit moeten krijgen in het indelen van hun werk- en rijtijd die ze wekelijks binnen de wettelijk vastgelegde maxima mogen presteren. Dit zou een positieve impact hebben op zowel de files als het milieu”, vertelt Bob.

Veiligheid

Eveneens prioritair voor Transport Nagels is de training en de veiligheid van haar personeel, klanten en omgeving. Hiervoor werd een speciale opleidingswagen ontwikkeld. “De constructie en kennis van de onderdelen is essentieel voor chauffeurs, planners, mensen van de werkplaats en alle overige stakeholders. Hen grondig opleiden leidt tot een beter inzicht in de problemen en gevaren van het werken met vloeibare chemische producten. De opleidingswagen wordt daarom ook regelmatig verhuurd aan klanten en hulpdiensten, om hen onder begeleiding van onze lesgever betere inzichten te verschaffen in voormelde gevaren. Ook de veiligheid van ons personeel is trouwens een belangrijk issue. Onze hele vloot werd reeds uitgerust met een automatisch remsysteem en andere veiligheidssystemen alvorens het wetgevend kader er was.”, besluit Bob.

Bekijk meer