NIEUWS


17.08.2017

VIJF TANKWAGENS RENAULT TRUCKS C VOOR BRANDWEER MEETJESLAND

Eenvoud, betrouwbaarheid en uniformiteit

De hulpverleningszone Meetjesland heeft vijf tankwagens Renault Trucks C320 P4x2 in gebruik genomen. Die zullen worden ingezet bij bluswerken maar ook om bijvoorbeeld de rijweg schoon te spuiten. De opbouw gebeurde door Fire Technics uit Oostende.

HVZ Meetjesland omvat  de gemeenten Aalter, Eeklo, Kaprijke, Knesselare, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins ,Waarschoot en Zomergem. Hierbij zijn Knesselare en Sint-Laureins beschermde gemeenten (zonder eigen brandweerkorps) en beschikken de overige gemeenten over een eigen brandweerdienst die sinds 1 januari 2015 onder een zonale structuur functioneren.

In verschillende posten waren reeds tankwagens in gebruik maar die zijn – sommige na meer dan 30 jaar dienst  - aan vervanging toe. “Om een maximale zonale samenwerking tussen de posten te verzekeren hebben we voor de aankoop van de vijf nieuwe voertuigen gekozen voor eenvoud, betrouwbaarheid en volledige uniformiteit qua uitrusting en belading”, zegt projectbeheerder majoor Alex Van Suyt. “Met de invulling van deze voorwaarden hebben we een platform dat onze vrijwilligers moet toelaten om efficiënt en deskundig de voertuigen te kunnen gebruiken bij interventies.”

“Zonder afbreuk te doen aan het door de hogere overheid voorgestelde voertuig werd binnen de HVZ Meetjesland beslist een eigen voertuigconcept op maat van onze zone uit te werken. Eenvoud van bediening, wendbaarheid, ruime inzetmogelijkheden van het voertuig in de woonkernen met vaak smalle wegen en in de landelijke bestemming van een groot deel van onze zone waren voor ons prioritaire voorwaarden”, aldus majoor Van Suyt.

Werkpaarden

De keuze viel op de Renault Trucks C320 P4x2 met de 8-litermotor in zijn krachtigste uitvoering (320 pk) en gekoppeld aan een automatische versnellingsbak (Allison) met hydraulische retarder. De wagen heeft een wielbasis van 4500 mm en er werd geopteerd voor de originele comfort cabine met drie zitplaatsen. De voertuigen zullen net als hun voorgangers – ook Renault Trucks - worden onderhouden bij Renault Trucks dealers Ampe en Vansteeland. “De oude werkpaarden hebben meer dan 30 jaar trouwe dienst verzekerd”, zegt Alex Van Suyt. “Tijdens die looptijd hebben we altijd kunnen rekenen op een professionele service van de twee Renault Trucks garages en op een zeer deskundige medewerking en ondersteuning van Danny De Smedt, onze contactpersoon bij Renault Trucks.”

De tankwagens zullen niet enkel worden gebruikt om bluswater te transporteren maar ook voor het vrijmaken van vervuilde wegen. Voor deze opdracht werden de voertuigen uitgerust met een sproeibalk onder de voor- en achterbumper om de opruiming sneller, efficiënter en minder arbeidsintensief te laten verlopen. “Daarom is er ook voorzien in een afzonderlijk ingebouwde detergenttank van 200 liter die moet bijdragen tot meer ergonomische tussenkomsten van de manschappen”, aldus de projectbeheerder.

Bij de uitrusting ging veel aandacht naar de veiligheid. Zo werd de C320 P4x2 uitgerust met een achteruitrij- en een dodehoekcamera, uitgebreide werk- en omgevingsverlichting, de voor prioritaire voertuigen voorziene veiligheidssignalisatie en –uitrusting. Om de weggebruikers te beschermen op trajecten waar het voertuig ingezet wordt, hebben de voertuigen een opklapbaar signalisatiebord dat de nodige waarschuwings- en circulatieaanduidingen weergeeft.

Om bij elke interventie een voldoende overzichtelijke werkplek te garanderen werden de tankwagens uitgerust  met een lichtmast Rosenbauer Flexlight. De ledverlichting maakt een ruim aanbod van belichtingspatronen mogelijk.

Bekijk meer