NIEUWS


14.10.2015

Vrachtwagens connecteren voor vlotter verkeer in de stad

App verkeer en zuinig rijden

Na drie jaar testen in het kader van het onderzoeksproject Optimod’Lyon, dat wilde zorgen voor een vlotter verkeer in de stad, stelde Renault Trucks een prototype voor van een applicatie bestemd voor vrachtwagenchauffeurs. De bedoeling van de applicatie is in real time en voorspellend informatie te geven over het verkeer, naast tips voor zuinig rijden om de impact van vrachtwagens op het verkeer in de stad te verminderen.

Het Optimod’Lyon-project, dat in 2012 door de stad Lyon werd opgestart en als doel had het verkeer in de stad vlotter te laten verlopen, is zopas afgesloten. Als partner van het project ontwikkelde Renault Trucks op basis van zijn specifieke navigatieapplicatie voor vrachtwagens een nieuwe applicatie die nu in de prototypefase zit en de naam SmartFreight kreeg. De applicatie helpt chauffeurs op basis van gegevens van de stad Lyon en van de vrachtwagen tijdens het rijden en bij het kiezen van de route.

"We vergeten het soms, maar vrachtwagens vormen een essentieel onderdeel van het leven in de stad," aldus Bernard Modat, directeur van Renault Trucks. "Al jaren werken we eraan hun impact op het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Met het Optimod’Lyon-project konden we nieuwe diensten voor chauffeurs testen en ons steentje bijdragen tot het verbeteren van het verkeer in de stad. We zijn van plan in de toekomst de standaardisering te onderzoeken van die gegevens en diensten naar andere Europese grootsteden toe."

De prototypeapplicatie SmartFreight is een navigatiesysteem voor leveringen in de stad waarmee nieuwe diensten voor chauffeurs worden uitgetest. De applicatie geeft hen de mogelijkheid een leveringsronde te kiezen die snel en rendabel is, en helpt hen tegelijk om beter te rijden en zo uiteindelijk ook het verkeer vlotter te laten verlopen.

Twee modules werden getest door Renault Trucks. De eerste biedt hulp tijdens het rijden: ze analyseert in real time het rijgedrag van de chauffeur, geeft hem of haar tips om beter te rijden, en kan voor elke rit aangeven hoe hij/zij heeft gepresteerd. De tweede is een module voor geavanceerde navigatie waarmee de chauffeur op de smartphone kan zien wat de verkeerssituatie in real time is of over een uur zal zijn, welke wegenwerken er op de route liggen en waar de leveringszones zich bevinden en of die beschikbaar zijn.

Tijdens het seminarie waarmee Optimod’Lyon werd afgesloten, konden bezoekers op de stand van Renault Trucks kennismaken met alle smartphone-apps die de constructeur aanbiedt, zoals Nav’Truck en het compleet nieuwe optionele systeem ervan, Mixer Rollover Alert, dat bedoeld is voor de transporteurs van beton en de chauffeur waarschuwt als er een risico bestaat dat de vrachtwagen omkantelt.

De volgende apps van Renault Trucks zijn beschikbaar in Google play en de Apple Store:

 • NavTruck (betalend): het navigatiesysteem specifiek voor vrachtwagens dat de route aangeeft en in real time tips geeft om het brandstofverbruik te verminderen. Optioneel: Mixer Rollover Alert, dat chauffeurs waarschuwt als het risico bestaat dat hun betonmixer omkantelt.
 • Truck Fuel Eco Driving (gratis): een spel dat je leert hoe je met het hoogste rendement rijdt.
 • TruckSimulator by Renault Trucks (gratis): een rijsimulatiespel waarin de speler het voertuig gebruikt in bedrijfsomstandigheden.
 • Cost Saver (gratis): om de globale gebruikskosten van voertuigen te verminderen rekening houdend met de specifieke vereisten van elke transporteur.
 • EcoCalculator (gratis): een tool waarmee berekend kan worden wat de milieu-impact is van een vrachtwagen van Renault Trucks of een wagenpark, en hoeveel een daling van het brandstofverbruik kan opbrengen.
 • The Range (gratis): om zeer eenvoudig het nieuwe Euro 6-gamma van Renault Trucks te ontdekken.
 • Time Book (gratis): het rijlogboek van de XXIste eeuw voor alle rust- en rijtijden.
 • DeliverEye (gratis): een applicatie waarmee een foto verstuurd kan worden met de datum, het uur en de plaats, bij een vertraging of beschadigde lading.
 • Renault Trucks Network (gratis): om met één klik alle verkoop- en servicepunten te vinden.
 • Renault Trucks Racing (gratis): een simulator waarin je racet met vrachtwagens; ook beschikbaar in hoge resolutie voor de iPad.
 • Truckers Gallery (gratis): een fotogalerij om je passie met anderen te delen; met foto's van vrachtwagens van over de hele wereld.

Het Optimod’Lyon-project
Op initiatief van de stad Lyon, met cofinanciering van het Agence de l'Environnement et de la Maîtrise de l'Energie (Programme des Investissements d’Avenir (PIA)), verenigde het Optimod’Lyon-project drie jaar lang twaalf publieke, privé- en universitaire partners uit de regio. Ze hebben hun knowhow samengebracht om innoverende diensten op het vlak van mobiliteit in de stad uit te testen.

Meer informatie vindt u op de website van het project: http://www.optimodlyon.com/